fbpx

Ik word wakker en in mijn hoofd maak ik een lijstje van alles wat er die dag moet gebeuren. Ontbijten, zorgen dat de kinderen op tijd op school komen en daarna snel weer naar huis voor mijn eerste afspraak. Tussen de afspraken door kan ik een wasje draaien, rondslingerende spullen opruimen en bedenken wat we vanavond gaan eten. In de lunchpauze doe ik boodschappen, zodat ik daarna weer ongestoord verder kan met mijn werk tot de kinderen uit school komen. We moeten op tijd eten, want de oudste heeft vanavond voetbaltraining. Tussen de bedrijven door probeer ik ook nog wat tijd vrij te maken voor de jongste. Als alles eindelijk klaar is duik ik mijn bed in, want morgen wacht er weer een drukke dag. 

Herken je dit? Dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het rennen bent om alles te doen wat er moet gebeuren? Dat je wordt geleefd door alles en iedereen om je heen en er geen tijd lijkt te zijn voor jezelf? Dagen die enorm veel energie slurpen en vaak maar heel weinig voldoening geven? Op de korte termijn soms nog wel een beetje (als je alles op je lijstje hebt gedaan), maar op de langere termijn word je er doodmoe en prikkelbaar van en ligt het gevaar van een burn-out op de loer. 

Gelukkig kan het ook anders, door jezelf deze simpele vraag te stellen:

[Moet] [ik] [dit] [nu] [doen]?

Hoe werkt het?

Bij elke activiteit stel je jezelf deze vraag vijf keer, waarbij je de klemtoon steeds op een ander woord legt. Op elke vraag kun je met ja of nee antwoorden. Zodra je een keer met nee antwoordt, hoef je niet meer verder te gaan en kun je de activiteit laten liggen of aan iemand anders geven. Het is een simpele methode om je acties te prioriteren en om bewust keuzes te maken. Dat bespaart je heel veel tijd en stress!

Stel jezelf de vragen in deze volgorde:

  1. Moet ik dit nu DOEN?
    Vraag jezelf eens af wat er gebeurt als je niets doet. Sommige dingen lijken belangrijker dan ze zijn, of zijn belangrijker voor anderen dan voor jou. Bedenk ook dat heel veel problemen zich vanzelf oplossen. Daarom kan het verstandig zijn om niets te doen. Dat scheelt jou een hoop tijd!
  2. MOET ik dit nu doen?
    Met deze vraag bepaal je hoe belangrijk een activiteit is. Is het iets wat echt moet of iets wat je graag zou willen? Kijk ook nog eens kritisch verder als je vindt dat je iets moet. Soms lijkt iets te moeten, maar doe je het omdat je het zo gewend bent, omdat anderen dat altijd aan jou vragen of omdat je het moeilijk vindt om nee te zeggen.
  3. Moet IK dit nu doen?
    Ben jij degene die iets moet doen of kan iemand anders het ook doen? Bedenk dat je echt niet alles zelf hoeft te doen en dat je anderen om hulp kunt vragen. Het fijne hiervan is dat dingen wel gedaan worden zonder dat het jou tijd kost.
  4. Moet ik DIT nu doen?
    Hiermee bepaal je wat je eerstvolgende actie wordt. Je kunt namelijk niet alles tegelijk en moet  dus kiezen welke klus je nu gaat doen. Bovendien kun je een bepaalde klus op meerdere manieren aanpakken. Bepaal met deze vraag wat de meest handige en minst tijdrovende manier is, bijvoorbeeld door te bellen i.p.v. een lange mail te sturen.
  5. Moet ik dit NU doen?
    Met deze vraag bepaal je de urgentie van een bepaalde activiteit. Vaak lijken bepaalde taken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Kijk eens of het een uurtje, dagje, weekje of maandje kan wachten. Dat geeft heel wat lucht! Kijk ook goed of er sprake is van echte urgentie of dat iemand anders de druk probeert op de voeren, terwijl dat eigenlijk niet hoeft.

Aan de slag

Maak een lijst met alle dingen die je moet doen en stel jezelf bij elke activiteit de bovenstaande vijf vragen. Moet een bepaalde klus echt gebeuren of is het iets wat je graag zou willen? Zet alle klussen die niet persé hoeven op een aparte wensenlijst. Bewaar deze lijst tot je zin hebt om er mee bezig gaan en maak er dus geen ‘moetjes’ van. Op deze manier heb je minder stress en meer tijd voor de taken die echt gedaan moeten worden én houd je ook nog tijd over voor jezelf.

Wil je hier meer mee, maar vind je het lastig om dit alleen te doen? Plan dan een gratis gesprek voor advies, hulp, of een liefdevol duwtje in de rug.