fbpx

Voordat ik met mijn eigen psychologenpraktijk begon heb ik jaren in het bedrijfsleven gewerkt bij allerlei organisaties. En hoewel ik nog geen moment spijt heb gehad dat ik voor mezelf ben begonnen, mis ik soms wel de samenwerking en gezelligheid met mijn vroegere collega’s. Daar staat tegenover dat er ook een aantal dingen zijn, waar ik met veel plezier afscheid van heb genomen. Wat staat er met stip op 1 op mijn lijstje? Het jaarlijkse functioneringsgesprek!

Ik heb hem in allerlei varianten meegemaakt, maar in essentie draaide het steeds om de vragen wat er goed ging, wat er beter kon en hoe ik me verder kon ontwikkelen op mijn verbeterpunten. Daar werd dan een training of coach op losgelaten en vervolgens gingen we weer over tot de orde van de dag. Destijds vond ik dat prima, want ik was graag met mijn persoonlijke ontwikkeling bezig. Toch kwamen een paar ontwikkelpunten elk jaar terug. Waar ik overigens niet wakker van lag. 

Met de kennis en ervaring die ik nu heb verbaast het me dat er in al die gesprekken niet uitgebreider stil werd gestaan bij alles wat goed was. In de psychologie wordt dit de sterkekantenbenadering genoemd. Vanuit de sterkekantenbenadering kijk je eerst naar je successen, kwaliteiten, talenten en sterke kanten. Daarna ga je verkennen wat er gebeurt als je je sterke punten nog meer ontwikkelt en nog vaker gaat gebruiken. Bijvoorbeeld door te onderzoeken op welke momenten deze kwaliteiten je kunnen helpen. Als laatste spreek je met jezelf af hoe je je talenten gaat gebruiken in je dagelijkse activiteiten of in bepaalde situaties.

Het is heerlijk om te doen waar je goed in bent, om ergens vol vertrouwen in te stappen, in de wetenschap dat het je gaat lukken. Een sterkere motivator is er bijna niet te bedenken. Dat weet ik inmiddels uit eigen ervaring en dat gun ik jou ook. Alle reden dus om meer en vaker je sterke kanten te gebruiken!

Aan de slag

Kijk nu eens naar je eigen successen uit het verleden en ga terug naar één of meerdere van die momenten. Leef je actief in zo’n moment in en beantwoord dan de vraag wat je deed op dat moment? En daarna wat je dacht en wat je voelde. Probeer zo concreet mogelijk te omschrijven welke elementen voor jouw succes hebben gezorgd. Zijn er elementen die je ook nu kunnen helpen je doelen te bereiken? Op welke manier en hoe vaak kun je die inzetten? Hoe concreter hoe beter!

Wil je meer weten of zelf ervaren hoe dit werkt?

Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in.