fbpx

Stel grenzen als je het goed wilt houden met de ander. En met jezelf.
“Huh, klopt dat wel?”, denk je nu misschien. En dat snap ik, want het klinkt op het eerste gezicht onlogisch. Toch denk ik dat het echt zo werkt.

Voorbeelden
Ik merk dat veel mensen het lastig vinden om grenzen te stellen. Jij ook?
Een paar voorbeelden:

  • Je durft geen nee te zeggen als iemand je om hulp vraagt. Je doet wat er van je wordt gevraagd, terwijl je eigenlijk geen tijd en geen zin hebt.
  • Je hebt een partner/kinderen die overal spullen laten slingeren. Je zegt er niets van en ruimt alles zelf steeds op.
  • Je hebt regelmatig last van de buren, maar praat er niet over met hen, want je wilt geen gedoe.

Hardnekkige overtuigingen
Waarom is het zo lastig om grenzen te stellen? Duidelijk en eerlijk te zijn? Dat heeft allereerst te maken met onze overtuigingen.

Veel overtuigingen hebben we van huis uit mee gekregen. Je hebt bijvoorbeeld geleerd om altijd klaar te staan voor anderen, aardig te zijn, verdraagzaam te zijn, aan te pakken en niet te ‘zeuren’.

Die overtuigingen zijn zo ingebakken dat ze je automatisch in bepaald gedrag trekken. Daarom zeg je geen ‘nee’ als iemand een beroep op je doet. Of je houdt je mond dicht, want je wilt geen zeur zijn.

Oefening
Zet je overtuigingen eens op een rijtje en kijk er kritisch naar. Zijn het echt jouw overtuigingen, of zijn ze van iemand anders? Passen ze nog steeds of zijn ze over de datum? Hoe dwingend zijn ze? Moet je er altijd aan voldoen, of mag je er af en toe van afwijken?

Hier gaat het mis
Er is nog een reden waarom we het moeilijk vinden om grenzen te stellen. We willen namelijk de relatie met de ander goed houden. Geen onderling gedoe, want dat is het allemaal niet waard.

Maar wacht eens even … Is dat wel zo? Of houden we onszelf voor de gek? Ik denk het laatste.

Negatieve kijk op de ander
Een gebrek aan grenzen heeft na verloop van tijd een negatieve impact op een relatie. Het bepaalt steeds meer wat je denkt en voelt over die ander. Terwijl die ander geen idee heeft wat er aan de hand is en niet de kans krijgt er iets aan te veranderen.

Je gaat je ergeren, de ander (stilzwijgende) verwijten maken of ontlopen. Of je laat de boel sudderen, totdat je op een onverwacht moment ontploft. Allemaal strategieën die de onderlinge verstandhouding er niet beter op maken. Terwijl je die juist goed wilde houden.

Negatieve kijk op jezelf
De kans is groot dat je niet alleen de ander maar ook jezelf verwijten maakt. Je vindt bijvoorbeeld dat je assertiever moet zijn en minder over je heen moet laten lopen. Of dat je niet mag klagen en gewoon door moet gaan. Of je bevestigt jezelf dat je mening er niet toe doet.

Bovendien geeft dit soort situaties vaak extra stress; iets waar je niet op zit te wachten.

Hoge prijs
Je betaalt dus een hoge prijs als je te weinig je grenzen aangeeft; in de relatie met jezelf en met anderen.

Genoeg redenen dus om vaker een duidelijke streep te trekken. Door ‘nee’ te zeggen als iets niet goed uitkomt. Of door zaken bespreekbaar te maken die je dwars zitten. Je doet jezelf en de ander er een groot plezier mee!

Wil je meer weten of zelf ervaren hoe dit werkt?

Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in.