fbpx

‘Mam, mag ik vanavond alleen naar de scouting fietsen?’ Vol verwachting kijkt mijn jongste zoon me aan. Ik slik en denk in een flits aan de drukke weg, de auto’s die vaak te hard rijden en die nare rotonde waar regelmatig ongelukken gebeuren. Dit jongetje heeft heel wat ‘gevaren’ te overbruggen over een afstand van minder dan 1.000 meter. Ik hoor mezelf bijna zeggen dat ik liever even mee fiets, maar houd me in. Het wordt tijd dat ik hem hierin het vertrouwen geef, want hij heeft vaak genoeg laten zien dat hij het kan. Even later stapt hij fluitend op de fiets.

Wist je dat een mens gemiddeld 60.000 gedachten op een dag heeft en dat 70% van die gedachten ons willen waarschuwen voor gevaren, voor verlies, voor dingen die mis kunnen gaan. Het lastige is nu dat er bijna nooit écht iets aan de hand is. In de meeste gevallen gaat het om denkbeeldige of onwaarschijnlijke gevaren. Toch hebben we de neiging om onze gedachten heel serieus te nemen met alle gevolgen van dien. Want wat we denken bepaalt ons gevoel en vervolgens ons gedrag. Als we denken dat er in een bepaalde situatie iets mis kan gaan, slaat de angst toe en gaan we de strijd aan of rennen we weg. Zonder ooit te weten wat we daardoor gemist hebben. En dat allemaal door  gedachten die achteraf vaak onbetrouwbaar blijken te zijn.

Hoe zorg je er nu voor dat je minder last hebt van alles wat je denkt? Ik heb daarvoor een simpele aanpak ontdekt die supergoed werkt. Die gaat als volgt: ik “hoor’ mijn eigen gedachten aan, bedank mijn brein voor alle waarschuwingen en ga door met wat ik van plan was. Ik sta dus even stil bij wat ik denk, maar pas mijn keuze en gedrag er niet op aan, tenzij er natuurlijk écht iets aan de hand is.

Dit is wat ik deed toen mijn zoontje alleen op de fiets wilde en ik in gedachten de meest vreselijke dingen  zag gebeuren. Ik liet hem gaan en ben in de tuin gaan zitten met een boek. Anderhalf uur later kwam hij fluitend terug fietsen, met rode wangen en een tevreden lach op zijn gezicht.

Zit je veel in je hoofd, heb je de neiging om te piekeren of zitten je gedachten je regelmatig in de weg? Wil je daar vanaf, maar weet je niet goed hoe je dat voor elkaar kunt krijgen?

Plan dan een gratis gesprek voor advies, hulp, of een liefdevol duwtje in de rug.